Srebro kojarzy się nam zwykle po prostu z biżuterią, tymczasem srebro jest jednym z najstarszych środków bakteriobójczych! Okazuje się, że srebro ogranicza rozwój wielu chorób! Może dlatego nasi przodkowie używali naczyń i sztućcy wykonanych z srebra?
Obecnie srebro jest coraz powszechniej stosowane przez coraz to nowsze gałęzie przemysłu. Wykorzystuje się jego działania bakteriobójcze oraz fakt, że jest nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu, nie powoduje uczuleń, ani nie kumuluje się w organizmie.
Bakteriobójcza moc srebra tkwi w mechanizmie łączenia się cząstek srebra z kwasem nukleinowym oraz enzymami bakterii, przez co blokuje ich dalszy rozwój.
Ponieważ roztwór srebra koloidalnego wykazuje nie tylko właściwości antyseptyczne, a także konserwujące - coraz częściej stosuje się go w produkcji kosmetyków.
Warto zapamiętać, że:
* Zalecane stężenie w kosmetykach jako substancja aktywna: 10-20 %
* Zalecane stężenie w kosmetykach jako substancja aktywna w przeliczeniu na srebro: 5-10 ppm (0,0005-0,001%)
* Sugerowane stężenie jako konserwant: 1-2%
* Sugerowane stężenie jako konserwant w przeliczeniu na srebro: 0,5-1 ppm (0,00005-0,0001%)
* Postać: klarowna ciecz
* Stężenie: 50 ppm (0,005%) nanocząsteczkowego srebra Ag4N
* Medium: woda demineralizowana
Obecnie srebro jest coraz powszechniej stosowane przez coraz to nowsze gałęzie przemysłu. Wykorzystuje się jego działania bakteriobójcze oraz fakt, że jest nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu, nie powoduje uczuleń, ani nie kumuluje się w organizmie.
Bakteriobójcza moc srebra tkwi w mechanizmie łączenia się cząstek srebra z kwasem nukleinowym oraz enzymami bakterii, przez co blokuje ich dalszy rozwój.
Ponieważ roztwór srebra koloidalnego wykazuje nie tylko właściwości antyseptyczne, a także konserwujące - coraz częściej stosuje się go w produkcji kosmetyków.
Warto zapamiętać, że:
* Zalecane stężenie w kosmetykach jako substancja aktywna: 10-20 %
* Zalecane stężenie w kosmetykach jako substancja aktywna w przeliczeniu na srebro: 5-10 ppm (0,0005-0,001%)
* Sugerowane stężenie jako konserwant: 1-2%
* Sugerowane stężenie jako konserwant w przeliczeniu na srebro: 0,5-1 ppm (0,00005-0,0001%)
* Postać: klarowna ciecz
* Stężenie: 50 ppm (0,005%) nanocząsteczkowego srebra Ag4N
* Medium: woda demineralizowana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz